You are currently viewing Macskaalom

Macskaalom

Macskaalom eszközök

Rászoktatás

A macskaalom egy kritikus pont a macskatartásban. A macska alomra szoktatása általában könnyen megy, a cicák ösztönösen tudják a dolgukat, ha alomra helyezzük őket. Előfordul, hogy első alkalommal játszik az alomdarabokkal, de ez normális. Fontos, hogy az alom nyugodt, csendes helyen legyen, ahová el tud vonulni kis kedvencünk.

A macskaalom olyan szempontból is fontos, hogy azon keresztül cicánk tud jelezni nekünk, ha baj van. Ha változás történik a családban, ami felzaklatja kedvencünket általában az alom mellé vagy más helyekre történik az ürítés. De ez olykor betegséget, húgyúti fertőzést is jelenthet, ezért fontos, hogy konzultáljunk állatorvossal.

Tapasztalatok

Saját tapasztalatunk, hogy a cicánk hamar rászokott az alomra, pedig ő is gazdikereső elárvult cicuska volt, kinti tartásban. Mivel egy légtérben élünk a lakásban, ezért már kiskorától kezdve fedett alomtálcát használunk, melyet gyorsan megszokott. Míg kiscica volt kevesebb alom is elég volt a tálcában, amikor ez számára már nem volt elegendő az alom tetejére pisilt, tudatva velünk, hogy valami nem stimmel. Miután konzultáltam az állatorvossal és kiderült nem betegségről van szó, a viselkedését kezdtem el figyelni. Felzaklathatta valami? Idegen macskát láthatott? Ilyenről nem volt szó, ezért az almot elkezdtem gyakrabban takarítani, teljesen kimosni, kicserélni az almot, kicserélni a szénszűrőt. Azonban, ez még nem jelentett megoldást. Majd kipróbáltam és több almot szórtam a tálcába, hogy jobban tudjon benne kaparni. Végül ez lett a megoldás. Ha nem vált volna be, az alom fajtájának cserélésével próbálkoztam volna.

Fontos, hogy a macskaalom mindig tiszta legyen, macskánk igénye szerint naponta legalább egyszer, de szükség esetén többször vegyük ki belőle a végtermékeket és heti egyszer (vagy 2 hetente, szintén macskánk igénye szerint) teljesen mossuk át a tálcát és cseréljünk almot.

Fedett alom tálcában ne használjunk szilikonos almot! A szilikon szemcsék magukba szívják a nedvességet és kipárolgáskor mérgező gazok szabadulnak fel. Ezek a gázok nyitott alomtálca esetén semmilyen egészségkárosodást nem okoznak, mert ez egy lassú folyamat. A nagy légtérben könnyen szétoszlik, míg zárt tálcában összegyűlhet a gáz ami veszélyes lehet cicánkra.

Nálunk leginkább a jó minőségű csomósodó alom vált be, ami lehet kicsit drágább, viszont nem büdösödik, nem porzik nagyon. Tisztításkor az apró szemcsék miatt kevesebb almot szedünk ki, ezért az apró szemcséjű almok hosszabb ideig tartanak.

De minden gazdi és cica igénye más, a piacon számos tálca fajta és alom fajta található, mindenki ki tudja választani az igényeinek és a pénztárcájának megfelelőt. Ha esetleg elfogy az alom és már nem tudunk sehol venni, vagy nincs pénzünk alomra a száraz homok is megfelel erre a célra. Nagyon fontos, hogy száraz és mindig tiszta legyen a homok. Sajnos a homok nagyobb kosszal és sokkal több munkával jár, ezért ezt csak vészmegoldásnak javasoljuk.

További tartalmak

Ha még nem tetted meg olvasd el további bejegyzésünket is!
Kiscica a családban, macskabútorok, macskatartás

Vélemény, hozzászólás?