You are currently viewing Macskatartás

Macskatartás

Macskatartás

Az évek során jó néhány könyvet elolvastam a macskatartás témában, és rendszeresen nézem, és nagyon szeretem a pokoli macskák sorozatot is. Ezenkívül számos macskás facebook csoportban megfordultam. A tapasztalatom, hogy egy-egy kérdésben gyakran vérre menő viták alakulnak ki. Elfelejtjük, hogy ami összeköt minket, az a macskák szeretete. Minden gazdi a legjobbat akarja kis kedvencének. Sokszor a gyerekkori vagy korábbi tapasztalatokból indulunk ki és nem is gondolunk arra, hogy esetleg más megoldás is szóba jöhet. Gondolok itt a benti/kinti tartásra vagy az ivartalanítási tévhitekre (egyszer szülnie kell a macskának).

Ami rólunk elmondható: mi kiállunk az ivartalanítás mellett, saját cicánk is ivartalan, illetve a benti tartást tartjuk a legjobb megoldásnak, cicánk védelme érdekében.

Kommunikáció

A járvány azt hozta magával, hogy 2020-ban sokat dolgozom itthonról. Korábban is jellemző volt, hogy figyeltem és „kommunikáltam” a macskával. Mindig meglepődöm azon, hogy mennyire okosak a macskák. A miénk mindig megérteti magát.Ha kicsit figyelünk az állatokra rengeteg dolgot tanulhatunk tőlük. Számomra a legfontosabb az elégedettség, ami belőle árad. Nem kellenek nagy dolgok, csak étel, ital játék és egy kényelmes doboz. És ők a világ legkiegyensúlyozottabb állatai. Sajnos rendkívül érzékenyek a változásokra, azonban ez számos emberre is jellemző tulajdonság.

Cicánk napja

Ami fontos: foglalkozzunk a cicánkkal. Legyen egy napirend, amelyben helyet kap a játékidő. Nagyon gyorsan megszokják a napirendet és tudni fogják mikor van a játék ideje. És ekkor, ha lehet, csak rá figyeljünk. Játszunk vele, fárasszuk ki, főleg ha benti cicáról van szó. Ha le tudjuk kötni az energiáit és kellően kifárasztjuk nem fog ránk támadni játékból és nem lesz ingerlékeny.

Az etető, itató és az almos doboz mindig legyen nyugodt helyen, ami nem átjáróház.

 

További tartalmak

Ha még nem tetted meg olvasd el további bejegyzésünket is!
Kiscica a családbanmacskabútorokmacskaalom

Vélemény, hozzászólás?